mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Kawa rum z czekoladą 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka kawka to idealny napój i deser zarazem, ponieważ jest bardzo słodka. Można również przygotować wersję z mniejszą ilością syropów ;)

Kawa rum z czekoladą 4

Składniki:

Kawa rum z czekoladą 4

 

  • ok 1/3 szklanki syropu rum z czekoladą
  • 3 łyżki syropu waniliowego
  • kawa rozpuszczalna
  • 20ml śmietanki 20%
  • bita śmietana, rurka waflowa i mielony cynamon do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kawa rum z czekoladą 4
Do nagrzanej szklanki typu Irish Coffee wlewamy kolejno: syrop rum z czekoladą i syrop waniliowy, które mieszamy. Następnie 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy ok 100ml wrzątku i czekamy aż napar kawowy przestygnie po czym dolewamy go do syropów i mieszamy. Później powoli dodajemy śmietankę tak, aby zrobiły się dwie warstwy (czyli śmietanka nie może dotykać ścianek szklanki). Roztrzepujemy bitą śmietanę (najlepiej taką z płatkami czekolady) i kładziemy 3łyżki na wierzch kawy, którą posypujemy szczyptą cynamonu a z brzegu szklanki wkładamy rurkę waflową.

Tagi:

kawa czekolada