marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kawowy deser z bitą śmietaną i jagodami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Serek mascarpone wymieszać z paroma łyżeczkami kawy,jagody rozmrozić,osączyć i zmiksować z cukrem pudrem.Kremówkę ubić,schłodzić.Wymieszać.

Kawowy deser z bitą śmietaną i jagodami.

Składniki:

Kawowy deser z bitą śmietaną i jagodami.

 

  • 3-4 łyżeczki kawy cappuccino lub Cafe Creme,
  • 1/2 l.wrzątku,
  • 500 g.serka mascarpone,
  • 400 g.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • 100 g.mrożonych jagód,
  • 1/4 szklanki cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

Kawowy deser z bitą śmietaną i jagodami.
Serki przełożyć łyżką z pudełek do salaterek i wymieszać z paroma łyżeczkami kawy lub też naparem kawowym po uprzednim przestudzeniu. Jagody wyjąć i rozmrozić, osączyć oraz zmiksować z cukrem pudrem w mikserze z komorą Ubić kremówkę z zagęstnikiem, a następnie wstawić do lodówki na 45 min. jak i masę serowo-kawową. Po wyjęciu masę cappuccino lub kawową przełożyć do czterech czarek, a na to zmiksowaną pulpę jagodową i na wierzch ubitą kremówkę. Można też całość wymieszać przed nałożeniem do pucharków,ale niekoniecznie.

Tagi:

kawa