evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

SUPERPRZEPIS

Kefir z Grzyba tybetańskiego

  • 21
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Odkryj moc cudownego grzybka tybetańskiego pochodzącego z krainy długowieczności :-)

Kefir z Grzyba tybetańskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kefir z Grzyba tybetańskiego

 

  • Porcja na jedną osobę:

 

  • 2 łyżki czubate grzybka tybetańskiego
  • szklanka mleka z butelki lub worka 200ml (3,2% lub od krowy świeże.NIE UHT !!!)
  • słoik 1l
  • gaza lub ręcznik papierowy +gumka recepturka (lub inna)
  • drewniana łyżka ewentualnie plastikowa (nie metalowa!!!)
  • sitko gęste plastikowe
  • miska plastikowa lub szklana

Sposób przygotowania:

Kefir z Grzyba tybetańskiego
Grzyba zalewamy szklanką mleka i przykrywamy gazą. Po upływie 24h odkrywamy gazę i drewnianą lub plastikową łyżką mieszamy całość.Następnie do plastikowej miski przecedzamy całość przez plastikowe sitko. Po odcedzeniu przepłukujemy grzybka na sicie pod bieżącą zimną wodą do momentu aż nie będzie pokryty mlekiem. Przekładamy go do czystego słoika i zalewamy go szklanką mleka.Nakrywamy gazą i odstawiamy na 24h. Czynność powtarzamy codziennie przez 20 dni. Następnie robimy 10 dni przerwy . . . Kefir z grzybka smakuje jak zsiadłe mleko.Dla urozmaicenia mozna sobie dodać do niego świeże owoce np. maliny,jagody czy truskawki . . . .
Kefir z Grzyba tybetańskiego
Grzyba zalewamy szklanką mleka i przykrywamy gazą,obwiązując gumką.
Kefir z Grzyba tybetańskiego
Po upływie 24h odkrywamy gazę i drewnianą lub plastikową łyżką mieszamy całość.Następnie do plastikowej miski przecedzamy całość przez plastikowe sitko.
Kefir z Grzyba tybetańskiego
Po odcedzeniu przepłukujemy grzybka na sicie pod bieżącą zimną wodą do momentu az nie będzie pokryty mlekiem.
Kefir z Grzyba tybetańskiego
Przekładamy go do czystego słoika i zalewamy go szklanką mleka.Nakrywamy gazą i odstawiamy na 24h.