olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kisiel cytrynowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smakowity kisiel cytrynowy , lekko kwaskowaty -idealny na deserek popołudniowy

Kisiel cytrynowy.

Składniki:

Kisiel cytrynowy.

 

  • 300g cytryn
  • 2szkl. wody
  • 150g cukru
  • 30-40g mąk,i ziemniacznaej

 

Sposób przygotowania:

Kisiel cytrynowy.
Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć zółtą warstwę skórki na tarce o drobnych oczkach, dodać do wody (1 1/3szkl.) wsypać cukier, zagotować. Pozostałą wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotącej wody, zagotować mieszając trzepaczką. Nsatępnie doprawić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn. Kisiel wlać do opłukanych zimnąwodą kompotierek i pozostawić do zastygnięcia.