Sposób przygotowania:
Kisiel morelowy z kawałkami owoców i nutką wanilii
Morele umyć, usunąć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę. Owoce odmierzyć, uzupełnić wodą do objętości dwóch szklanek.
Doprowadzić do wrzenia, dodać cukier waniliowy i dosłodzić do smaku. Gotować kilka minut, aż owoce zaczną się lekko rozpadać.
Jeśli ktoś nie lubi kisielu z kawałkami owoców, w tym momencie można je zmiksować na gładki mus.
Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnej wody, dodać do owoców.
Mieszając gotować jeszcze chwilkę, aż kisiel stanie się szklisty. Salaterki wypłukać zimną wodą, rozlać do nich gorący kisiel i odstawić do przestudzenia.
Można podać ze słodką śmietanką i biszkoptami.
Doprowadzić do wrzenia, dodać cukier waniliowy i dosłodzić do smaku. Gotować kilka minut, aż owoce zaczną się lekko rozpadać.
Jeśli ktoś nie lubi kisielu z kawałkami owoców, w tym momencie można je zmiksować na gładki mus.
Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnej wody, dodać do owoców.
Mieszając gotować jeszcze chwilkę, aż kisiel stanie się szklisty. Salaterki wypłukać zimną wodą, rozlać do nich gorący kisiel i odstawić do przestudzenia.
Można podać ze słodką śmietanką i biszkoptami.