kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wiosna i latem zimne owocowe koktajle z powodzeniem mogą zastąpić posiłek. Pełen smaku i aromatu koktajl z truskawek z nutą cytryny i wyrazistymi kwiatkami bzu to kwintesencja wiosny.

Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu

Składniki:

Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu

podstawowe

Sposób przygotowania:

Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu

1

Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu
Truskawki, kwiaty bzu i sok z cytryny miksujemy na gładką, jednolita masę.

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Bez pozostawiamy niemyty (spłukalibyśmy pyłek) a jedynie sprawdzamy czy w baldachach nie ma robaczków. Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz dokładamy kwiatki bzu oberwane z gałązek. Całość miksujemy na gładko.
Dosładzamy wg gustu cukrem, syropem z agawy lub miodem. Serwujemy zmieszany z kruszonym lodem.