Sposób przygotowania:
Kolorowy śmietanowiec
Zagotować wodę. Do czterech misek wsypać galaretki oprócz jagodowej, wlać po 300 ml wody, dokładnie wymieszać i zostawić do schłodzenia. Potem wstawić do lodówki galaretkę agrestową, żurawinową i cytrynową aby całkowicie stężały. Gruszkowe wstawić w zimne miejsce ale muszą być jeszcze płynne. Jogurt grecki i śmietanę umieścić w wysokim naczyniu i ubić za pomocą miksera. Wlać tężejąca galaretkę gruszkową i ponownie zmiksować. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i wylać masę. Galaretki wyjąć z lodówki, pokroić w sporą kostkę i włożyć do tortownicy po czym pomieszać i wstawić do lodówki do ścięcia. Galaretkę jagodową rozpuścić w wodzie i schłodzić po czym wylać na wierzch śmietanowca. U mnie niestety przelała się na dno, więc wstawiłam tortownicę do naczynia o większej średnicy i to co wypłynęło pokroiłam później na paseczki i udekorowałam śmietanowca na górze. Dlatego ta galaretka powinna być tężejąca ( mnie zależało na czasie i za szybko ją wylałam ).
edytaha
edytaha
Oj, dopiero się dopatrzyłam, że przelało Ci się górą :D
zewa
dzięki kochana, bo to wszystko przez moich facetów. Tak Im się spieszyło do deseru, że nie poczekałam aż ta jagodowa się lekko zetnie i wlałam taką płynną. Ale i tak było smaczne i już zostało po nim wspomnienie.
edytaha
Hihi, mój facet chciał mi drożdżowe na gorąco z blaszki wyjadać, tak nie mógł się doczekać :)
gusia1000