Sposób przygotowania:
Kompocik winogronowy
Najpierw myjemy winogrono . Następnie wlewamy 3 l wody. Podgrzewamy do 80 stopni potem wrzucamy te winogrono i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 30 min na małym gazie. Następnie wrzucamy skórke pomarańczy olejek waniliowy i cukier. Gotujemy jeszcze 15 min na małym ogniu. Po ugotowaniu odstawiamy na boczek i stygnie. Chłodny na lato, ciepły na zime:) Smacznego!:)
bernika
poza tym wybacz ale drazni mnie słowo "kompocik", tutaj czytelnikami są dorosłe osoby i nie musisz nas traktowac nas jak dzieci zmiękczając słowa. o wiele lepiej i powazniej mimo wszystko brzmi słowo kompot, a kompocik to sie mówi do dziecka. a jak juz napisałes kompocik to czemu nie "winogroneczka", "olejeczku" "pomarańczki".... wrrrr...