Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Kompot jabłko-mięta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i zdrowy kompot do obiadu

Kompot jabłko-mięta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot jabłko-mięta

 

Sposób przygotowania:

Kompot jabłko-mięta
Jabłka myjemy dokładnie, kroimy każde na 4 cząstki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wrzucamy do dużego garnka, Dodajemy opłukane, świeże gałązki mięty oraz 3 plasterki cytryny. Doprawiamy szczyptą cynamonu, kilkoma goździkami oraz cukrem waniliowym. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy do momentu, aż kompot zacznie wrzeć. Gdy to nastąpi wyłączamy go i odstawiamy, by kompot wzmocnił swój aromat. Następnie przelewamy kompot do dzbanka i podajemy schłodzony.
Kompot jabłko-mięta
Do garnka wrzucamy pokrojone jabłka, miętę i cytrynę z przyprawami
Kompot jabłko-mięta
Kompot gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć, odstawiamy następnie do wystygnięcia