marchewka1412

marchewka1412

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 250]

Kompot jabłkowy z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podaje dobrze ochłodzony w lodówce

Kompot jabłkowy z wanilią

Składniki:

Kompot jabłkowy z wanilią

 

  • 4 duże kwaskowate jabłka
  • 1 litr wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • aromat waniliowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowy z wanilią
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą , dodać cukier i gotować 10 minut. Doprawić do smaku aromatem waniliowym .Ostudzić i wstawić do lodówki .Podawać mocno schłodzony ( można wrzucić kostki lodu ).
Z reguły kompot jabłkowy doprawia sie cynamonem . Mnie smakuje taki z wanilią .
Jak mamy laskę wanilii to można dać do kompotu pół przeciętej laski zamiast aromatu i tak gotować - będzie jeszcze smaczniejszy.