Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Kompot truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kompot z truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony w lato, bądź ciepły w zimę. Idealny do obiadu, aby zgasić pragnienie.

Kompot truskawkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot truskawkowy

 

  • 1 kg truskawek
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Kompot truskawkowy
Truskawki myjemy, skubiemy ze szypułek. Wkładamy je do wyparzonych słoików do pełna. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. zalewamy nią truskawki, słoiki zakręcamy. W dużym garnku kładziemy ściereczkę na dnie. Nalewamy wodę do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy do niej słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut. Wyciągamy, osuszamy słoiki i możemy cieszyć się smakiem kompotu truskawkowego w zimę.
Kompot truskawkowy
Truskawki myjemy, oskubujemy ze szypułek i wrzucamy do słoików.