WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1240]

Kompot truskawkowo - jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny domowy napój z truskawek mrożonych i młodych jabłek. Ugotowany z dodatkiem cukru i kisielu poziomkowego.

Kompot truskawkowo - jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot truskawkowo - jabłkowy

 

  • 2szkl. mrożonych truskawek
  • 2 młode jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kisielu poziomkowego z cukrem

Sposób przygotowania:

Kompot truskawkowo - jabłkowy

ETAP 1:

Zamrożone truskawki włożyć do garnka bez ich wcześniejszego rozmrażania. Jabłka umyć. Przekroić każde na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Nie obierać. Pokroić jedynie na mniejsze kawałki i wrzucić do truskawek do garnka. Wsypać ok. 2 łyżki cukru i zalać owoce ok. 1 litrem zimnej wody. Zagotować.

Gotować aż owoce zaczną się rozpadać czyli ok. kilkanaście minut. Kisiel wsypać do szklanki i zalać ok. 100 ml zimnej wody. Dokładnie rozmieszać i wlać do kompotu. Gotować jeszcze kilka minut.

Kompot wystudzić i przecedzić przez sito.

Kompot truskawkowo - jabłkowy
Kompot truskawkowo - jabłkowy po ugotowaniu
Kompot truskawkowo - jabłkowy
Kisiel poziomkowy rozmieszany w zimnej wodzie
Kompot truskawkowo - jabłkowy
Truskawki i jabłka zalane zimną wodą przed zagotowaniem
Kompot truskawkowo - jabłkowy
Truskawki i jabłka zasypane cukrem przed dolaniem wody