WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kompot wiśniowo - truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny zdrowy napój na ciepło lub na zimno z domowych owoców: truskawek i wiśni z dodatkiem cukru i soku z cytryny.

Kompot wiśniowo - truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot wiśniowo - truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Kompot wiśniowo - truskawkowy

ETAP 1:

Wiśnie opłukać i wrzucić do garnka. Ja ich nie pestkowałam ale można to zrobić. Dodać truskawki. Użyłam mrożonych bo świeżych już nie mam. Wlać tyle wody aby przykryła owoce. Myślę że ok. 1,5l. Garnek ustawić na gazie i zagotować.

Do gotujących się owoców wsypać cukier. Ilość dopasować do stopnia słodkości owoców. U mnie wiśnie bardzo kwaśne więc 4 łyżki. Pogotować kilkanaście minut i wyłączyć. Przestudzić i przecedzić.

Przecedzony kompot przelać do dzbanka. Wcisnąć kilka kropel soku z cytryny.

Można też rozcieńczyć wodą mineralną zwykłą lub gazowaną jeśli kompot jest zbyt mocny lub za słodki.

Kompot wiśniowo - truskawkowy
Kompot wiśniowo - truskawkowy po ugotowaniu
Kompot wiśniowo - truskawkowy
Cukier wsypany do gotujących się owoców w wodzie
Kompot wiśniowo - truskawkowy
Truskawki i wiśnie zalane wodą przed zagotowaniem
Kompot wiśniowo - truskawkowy
Mrożone truskawki i świeże wiśnie włożone do garnka