Sposób przygotowania:
Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)
Zielone orzechy należy umyć i pokroić (całość ze skórką) w cienkie plastry lub w kostkę.
(Uwaga: mocno barwią, więc warto założyć rękawiczki.)
Pokrojone orzechy umieścić w 3-litrowym słoju i zalać spirytusem.
Całość zakręcić, a następnie odstawiać na 5 tygodni w suche oraz zaciemnione miejsce.
Po upłynięciu tego czasu alkohol należy zlać, a orzechy zasypać cukrem.
(Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem, aby cukier łatwiej się rozpuścił.)
Kiedy cukier będzie całkowicie rozpuszczony - połączyć go z odlanym spirytusem oraz wodą.
Całość rozlać do butelek i odstawiamy na około 6 miesięcy.
Nalewka jest lepsza, czym dłużej stoi.
(Uwaga: mocno barwią, więc warto założyć rękawiczki.)
Pokrojone orzechy umieścić w 3-litrowym słoju i zalać spirytusem.
Całość zakręcić, a następnie odstawiać na 5 tygodni w suche oraz zaciemnione miejsce.
Po upłynięciu tego czasu alkohol należy zlać, a orzechy zasypać cukrem.
(Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem, aby cukier łatwiej się rozpuścił.)
Kiedy cukier będzie całkowicie rozpuszczony - połączyć go z odlanym spirytusem oraz wodą.
Całość rozlać do butelek i odstawiamy na około 6 miesięcy.
Nalewka jest lepsza, czym dłużej stoi.
gusia1000