Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1315]

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nalewka z zielonych orzechów włoskich jest doskonałym lekarstwem na kłopoty żołądkowe, a zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólów brzucha.

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)

 

  • 7-8 zielonych orzechów włoskich (zerwanych na przełomie czerwca, lipca)
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1 szklanka cukru (ilość cukru wg smaku)
  • 500 ml przegotowanej, zimnej wody

Sposób przygotowania:

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)
Zielone orzechy należy umyć i pokroić (całość ze skórką) w cienkie plastry lub w kostkę.

(Uwaga: mocno barwią, więc warto założyć rękawiczki.)

Pokrojone orzechy umieścić w 3-litrowym słoju i zalać spirytusem.

Całość zakręcić, a następnie odstawiać na 5 tygodni w suche oraz zaciemnione miejsce.

Po upłynięciu tego czasu alkohol należy zlać, a orzechy zasypać cukrem.

(Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem, aby cukier łatwiej się rozpuścił.)

Kiedy cukier będzie całkowicie rozpuszczony - połączyć go z odlanym spirytusem oraz wodą.

Całość rozlać do butelek i odstawiamy na około 6 miesięcy.

Nalewka jest lepsza, czym dłużej stoi.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)
Cały proces przygotowania nalewki jest długotrwały, ale zapewniam, że się opłaci.