kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1068]

Kompot truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, zdrowy kompot truskawkowy idealny na upał, doskonale gasi pragnienie. Możemy podać do obiadu.

Kompot truskawkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot truskawkowy

 

  • 2,5 litra wody
  • 8 łyżek cukru
  • 0,5 kg mrożonych truskawek

Sposób przygotowania:

Kompot truskawkowy
Zamrożone truskawki wyjmujemy z zamrażarki. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na gazie. Do gorącej wody dosypujemy cukier, do wrzącego sy

ropu wkładamy mrożone truskawki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut. Truskawki powinny być miękkie​ ale nie rozgotowane.

Garnek zdejmujemy z ognia i chłodzimy kompot.
Kompot truskawkowy
Mrożone truskawki wykładamy z zamrażarki
Kompot truskawkowy
Truskawki gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru