WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kompot wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty w przygotowaniu napój ze świeżych wiśni, który można podawać nie tylko do obiadu, ale przez cały dzień. U mnie sprawdza się szczególnie jako napój dla dzieci.

Kompot wiśniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot wiśniowy

 

  • ok. 1,5-2szkl. drobnych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżeczki kisielu (wiśniowego lub innego, ja użyłam poziomkowego z cukrem)
  • ok. 1l wody

Sposób przygotowania:

Kompot wiśniowy

ETAP 1:

Wiśnie umyć i wrzucić do garnka. Nie trzeba ich pestkować. Wiśnie zasypać ok. 2-3 łyżkami cukru w zależności od tego jak bardzo są kwaśne. U mnie bardzo kwaśne więc użyłam 3 łyżek. Wlać ok. 1 litr zimnej wody i zagotować.

Gotować kilkanaście minut na niedużym ogniu. Kisiel wsypać do szklanki i rozprowadzić w ok. 100 ml zimnej wody. Rozrobiony kisiel wlać do kompotu i wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut.

Ugotowany kompot wystudzić i odcedzić. Przelać do dzbanka. Podawać lekko ciepły lub schłodzony w lodówce.

Można przed piciem rozcieńczyć go dodatkowo wodą niegazowaną lub gazowaną jeśli jest za mocny.

Kompot wiśniowy
Kompot wiśniowy po ugotowaniu w garnku przed odcedzeniem
Kompot wiśniowy
Kisiel poziomkowy rozmieszany w zimnej wodzie
Kompot wiśniowy
Wiśnie i cukier zalane woda przed zagotowaniem
Kompot wiśniowy
Wypłukane wiśnie wrzucone do garnka i zasypane cukrem

Tagi:

wiśnie kompot