WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kompot wiśniowo - rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzeźwiający lekko kwaskowy kompot z wiśni świeżych i mrożonego rabarbaru zaprawiony łyżką kisielu wiśniowego. Schłodzony będzie idealny na upały.

Kompot wiśniowo - rabarbarowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot wiśniowo - rabarbarowy

 

  • ok. 2 garście mrożonego pokrojonego rabarbaru
  • ok. 1szkl. świeżych wiśni
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kisielu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Kompot wiśniowo - rabarbarowy

ETAP 1:

Rabarbar zamrożony wrzucić do garnka. Dodać świeże wiśnie bez ich wcześniejszego pestkowania. Wsypać ok. 5 łyżek cukru lub mniej albo więcej w zależności od tego jak kwaśne są owoce których używamy. Wszystko zalać ok. 1,5 litra wody i ustawić na gazie. Gotować ok. 20 minut.

Łyżkę proszku kisielowego o smaku wiśniowym rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Dobrze rozmieszać i przelać do kompotu. Pogotować jeszcze 2-3 minuty. Kompot przecedzić przez sito i przelać do dzbanka.

Najlepiej smakuje schłodzony.

Kompot wiśniowo - rabarbarowy
Kompot wiśniowo - rabarbarowy po ugotowaniu
Kompot wiśniowo - rabarbarowy
Kisiel wiśniowy rozrobiony w odrobinie wody
Kompot wiśniowo - rabarbarowy
Rabarbar i wiśnie zasypane cukrem przed dolaniem wody
Kompot wiśniowo - rabarbarowy
Świeże wiśnie i mrożony rabarbar wrzucone do garnka