Sposób przygotowania:
Kompot z suszonych śliwek i fig
Owoce umyć i osobno zalać przegotowaną letnią wodą, tak aby je zakryła. Odstawić owoce na 2
godziny. Skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Owoce ugotować oddzielnie w wodzie, w której się moczyły. Figi gotować przez 5 minut z połową cukru oraz sokiem i skórką z cytryny. Do śliwek dodać cynamon, resztę cukru i tylko raz zagotować. Ugotowane kompoty połączyć (usunąć cynamon i skórkę z cytryny).
godziny. Skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Owoce ugotować oddzielnie w wodzie, w której się moczyły. Figi gotować przez 5 minut z połową cukru oraz sokiem i skórką z cytryny. Do śliwek dodać cynamon, resztę cukru i tylko raz zagotować. Ugotowane kompoty połączyć (usunąć cynamon i skórkę z cytryny).