Figa – pochodzi z środkowo- zachodniej Azji. Obecnie również rośnie w krajach śródziemnomorskich tj. Turcja i Grecja oraz w Hiszpanii, Gruzji, Nepalu, Pakistanie, Indiach i Armenii. Figowiec jest rośliną, która może osiągać od 2 do 5 metrów wysokości. Dojrzałe owoce mogą kształtem przypominać gruszkę. Posiada ciemnofioletową lub zieloną skórkę, w zależności od odmiany, a jego środek w smaku jest lekko orzechowy. W kulturze europejskiej, która opiera się na wartościach chrześcijańskich jest symbolem dobrobytu, płodności i nadziei.
Zawartość
Świeże owoce zawierają od 12 do 25% cukrów, gównie glukozę i fruktozę. Figi zawierają dużą ilość błonnika. Występują w nich witaminy tj. A, C, B1, B2, PP. Dodatkowo są bogate w składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez. Owoc ten spożywany jest również w postaci suszonej w której zawiera dwukrotnie więcej glukozy, fruktozy i sacharozy niż owoce świeże.
Działanie
Owoc ten ma duże znaczenie w medycynie naturalnej. Dzięki swoim właściwościom wzmacniają i oczyszczają organizm. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka, ma działanie przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Dzięki obecności błonnika stosowana jest przy zaparciach w postaci suszonej. Zawartość potasu i żelaza wspomaga leczenie schorzeń serca, nerek, a także niedokrwistości na tle niedoboru żelaza. Pomimo tak wielkich zalet figi występują przeciwwskazania w jej stosowaniu u osób chorych na cukrzycę.
Zastosowanie
Przygotowywane są z niej napary i herbatki dla potrzeb zdrowotnych, ale również stosowana jest w celach kulinarnych. Przetwarza się je na konfitury, dżemy i wyrabia się kompoty . Dodawane są do sałatek i ciast. W niektórych rejonach jest nietypowym dodatkiem do dziczyzny, wieprzowiny i kawy.
Zawartość
Świeże owoce zawierają od 12 do 25% cukrów, gównie glukozę i fruktozę. Figi zawierają dużą ilość błonnika. Występują w nich witaminy tj. A, C, B1, B2, PP. Dodatkowo są bogate w składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez. Owoc ten spożywany jest również w postaci suszonej w której zawiera dwukrotnie więcej glukozy, fruktozy i sacharozy niż owoce świeże.
Działanie
Owoc ten ma duże znaczenie w medycynie naturalnej. Dzięki swoim właściwościom wzmacniają i oczyszczają organizm. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka, ma działanie przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Dzięki obecności błonnika stosowana jest przy zaparciach w postaci suszonej. Zawartość potasu i żelaza wspomaga leczenie schorzeń serca, nerek, a także niedokrwistości na tle niedoboru żelaza. Pomimo tak wielkich zalet figi występują przeciwwskazania w jej stosowaniu u osób chorych na cukrzycę.
Zastosowanie
Przygotowywane są z niej napary i herbatki dla potrzeb zdrowotnych, ale również stosowana jest w celach kulinarnych. Przetwarza się je na konfitury, dżemy i wyrabia się kompoty . Dodawane są do sałatek i ciast. W niektórych rejonach jest nietypowym dodatkiem do dziczyzny, wieprzowiny i kawy.