Sposób przygotowania:
Kompot z truskawek
Truskawki myjemy,obieramy z szypułek.
Słoiki dokładnie myjemy.Truskawki wkładamy do słoikow ok. 1/3 słoika,wsypujemy po 2 łyżki cukru na słoik.
Gotujemy wodę.Wlewamy do słoika do pełna.Zakręcamy.nastawiamy duży garnek z woda na dno kładziemy pieluchę tetrową lub inną szmatkę.Układamy słoiki .Gotujemy ok 20 - 25 minut.
Ostrożnie wyjmujemy.Można odwrócic do góry dnem.gdy wystygną chowamy do spiżarki lub w inne chłodne ,ciemne miejsce.
Słoiki dokładnie myjemy.Truskawki wkładamy do słoikow ok. 1/3 słoika,wsypujemy po 2 łyżki cukru na słoik.
Gotujemy wodę.Wlewamy do słoika do pełna.Zakręcamy.nastawiamy duży garnek z woda na dno kładziemy pieluchę tetrową lub inną szmatkę.Układamy słoiki .Gotujemy ok 20 - 25 minut.
Ostrożnie wyjmujemy.Można odwrócic do góry dnem.gdy wystygną chowamy do spiżarki lub w inne chłodne ,ciemne miejsce.