bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kompot ze śliwek i fig

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobre i sprawdzone. Polecam. Smacznego

Kompot ze śliwek i fig

Składniki:

Kompot ze śliwek i fig

 

  • najlepiej bez pestek), 25 dag fig, - łyżki cukru, kawałeczek cynamonu, sok i skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Kompot ze śliwek i fig
Suszone opłukane śliwki zalać zimną przegotowaną wodą tak, aby przykryła owoce. Dodać łyżkę cukru i cynamon, po czym zostawić na noc. Nazajutrz zagotować w tej samej wodzie. Niemal identycznie postępować z figami, przy czym zamiast cynamonu dać sok z niewielkiej cytry¬ny i kawałek cienko okrojonej skórki. Odzielnie ugotowane kompoty po¬łączyć, usuwając skórkę cytryny i cynamon. Ostudzone, najlepiej do temperatury pokojowej, podawać na zakończenie wigilii.