Sposób przygotowania:
Kompot ze śliwek
Śliwki węgierki przekroić na połówki i wyjąć kości. Trzeba kroić bo mogą być niektóre robaczywe.
Następnie opłukać śliwki i pozostawić na sicie aby ociekły nieco z wody.
Wkładać do słoików i wsypać cukier po 2-3 łyżki na litrowy słoik i po 2 goździki.
Wodę zagotować i wystudzić, zalać śliwki w słoikach, zakręcać słoiki i wstawić do pasteryzacji ma około 15 minut.
Następnie opłukać śliwki i pozostawić na sicie aby ociekły nieco z wody.
Wkładać do słoików i wsypać cukier po 2-3 łyżki na litrowy słoik i po 2 goździki.
Wodę zagotować i wystudzić, zalać śliwki w słoikach, zakręcać słoiki i wstawić do pasteryzacji ma około 15 minut.
![Kompot ze śliwek Kompot ze śliwek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kompot-ze-sliwek-515926.jpg)
![Kompot ze śliwek Kompot ze śliwek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kompot-ze-sliwek-515927.jpg)
![Kompot ze śliwek Kompot ze śliwek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kompot-ze-sliwek-515928.jpg)
![Kompot ze śliwek Kompot ze śliwek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kompot-ze-sliwek-515929.jpg)