bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku na wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami, polecam.

Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką

Składniki:

Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką

 

  • 0,5 gram mieszanki suszonych owoców na kompot
  • Miód do smaku
  • Sok z cytryny
  • Ciasto:
  • 0,5 kilograma mąki pszennej
  • 50 gram roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniej wody
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo;
  • 200 gram suszonych śliwek
  • Forma do uszek
  • Mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione masło, jajko oraz letnią wodę, wszystko razem łączymy i zagniatamy ciasto.

Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze części, każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy na kształt koła.

Jeden krążek ciasta układamy na formie do robienia uszek, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, układamy w zagłębieniach formy.

Przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta , oprószamy mąką i mocno wałkujemy. Formę odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wyjmujemy uszka.

Uszka wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy przez 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy za pomocą durszlaka, układamy na tacy i pozostawiamy do ostudzenia.

Owoce suszone wsypujemy do garnka zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. doprawiamy do smaku miodem oraz sokiem z cytryny.