Sposób przygotowania:
Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione masło, jajko oraz letnią wodę, wszystko razem łączymy i zagniatamy ciasto.
Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze części, każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy na kształt koła.
Jeden krążek ciasta układamy na formie do robienia uszek, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, układamy w zagłębieniach formy.
Przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta , oprószamy mąką i mocno wałkujemy. Formę odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wyjmujemy uszka.
Uszka wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy przez 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy za pomocą durszlaka, układamy na tacy i pozostawiamy do ostudzenia.
Owoce suszone wsypujemy do garnka zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. doprawiamy do smaku miodem oraz sokiem z cytryny.
Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze części, każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy na kształt koła.
Jeden krążek ciasta układamy na formie do robienia uszek, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, układamy w zagłębieniach formy.
Przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta , oprószamy mąką i mocno wałkujemy. Formę odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wyjmujemy uszka.
Uszka wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy przez 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy za pomocą durszlaka, układamy na tacy i pozostawiamy do ostudzenia.
Owoce suszone wsypujemy do garnka zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. doprawiamy do smaku miodem oraz sokiem z cytryny.