melisa1993

melisa1993

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Konfitura z cytryny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

konfitura ta nadaje sie nie tylko do jedzenia na kanapce ale również do deserów i herbaty

Konfitura z cytryny

Składniki:

Konfitura z cytryny

 

  • 1 kg cytryn
  • 1,2 kg cukru
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z cytryny
1. Cytryny szorujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24h 2. zmieniamy wodę i całe owoce gotujemy 30minut 3. odcedzamy i powtarzamy punkt 1 (bez szorowania!) 4. Odcedzamy, osuszamy i kroimy w kostkę - usuwamy pestki 5. z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy pokrojone cytryny i smażyć na wolnym ogniu aż będą przezroczyste. Mieszac drewnianą warzechą i pilnowac by nie przywarly 6. jezeli jest za kwasne mozna doslodzic