Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Kurczak w czerwonym winie z daktylami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Soczysty kurczak w pysznym sosie na bazie czerwonego wina z daktylami, pachnący orientalnymi przyprawami przeniesie nas za sprawą aromatu do słonecznego Maroka. Polecam.

Kurczak w czerwonym winie z daktylami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w czerwonym winie z daktylami

 

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • 1 kora cynamonu
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 1 opakowania suszonych daktyli (około 10 szt. )
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • ½ szklanki wody
  • Sól, pieprz
  • Miód do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak w czerwonym winie z daktylami
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 3 części, lekko solimy i pieprzymy. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor kawałki kurczaka.

Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerz a w rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną plasterki papryczkę chilli.

Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy przesmażonego kurczaka, laskę cynamonu i daktyle, wszystko podlewamy winem i wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem i odparowujemy około 10-15 minut.

Kurczaka serwujemy posypanego chilli i/lub szczypiorkiem z ugotowaną kaszą kuskus, smacznego.
Kurczak w czerwonym winie z daktylami
Kurczaka myejemy, osuszamy, kroimy na kawąłki, oprószamy solą i pieprzem
Kurczak w czerwonym winie z daktylami
Cebulę kroimy w kostkę, chilli w plasterki
Kurczak w czerwonym winie z daktylami
Przesmażonego na złoty kolor kurczaka podlewamy winem dodajemy daktyle i przyprawy, smażymy