oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Konfitury z śliwek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naprawdę pyszne konfitury z śliwek...

Konfitury z śliwek

Składniki:

Konfitury z śliwek

 

  • 1 śliwek
  • 1,3 kg cukru
  • 200 g wody

Sposób przygotowania:

Konfitury z śliwek
Dojrzałe śliwki umyć w zimnej wodzie, usunąć pestki,  nakłuć w kilku miejscach drewnianym szpikulcem, wyłożyć na półmisek, zasypać połową cukru i odstawić na 6-7 godzin w chłodne miejsce. Z pozostałego cukru przygotować syrop, włożyć do niego śliwki i gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Następnie odstawić na 5-6 godzin, po czym znów podgotować na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania zdjąć z powierzchni konfitur pianę i pasteryzować.

Tagi:

śliwki