aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Domowe batoniki owsiane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Tak przygotowane batoniki to świetny sposób na szybką i i co najważniejsze zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Domowe batoniki owsiane

Składniki:

Domowe batoniki owsiane

 

Sposób przygotowania:

Domowe batoniki owsiane
Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzuć płatki owsiane oraz mieszankę posiekanych bakalii i chwilkę podsmaż aż płatki delikatnie zbrązowieją (mogą się bardzo szybko przypalić!).

Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Masło, miód i cukier podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok 6-7 min, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa, następnie wlej do wcześniej uprażonych składników.

Całość dokładnie wymieszaj i od razu przełóż do blachy bądź płaskiego pojemnika. Dokładnie przykryj warstwą folii aluminiowej i za pomocą ściereczki bądź wałeczka mocno ugnieć.

Kiedy masa ostygnie, przełóż ją na deskę i ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki.