Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Korzenne bajaderki z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bajaderki to pyszne kuleczki, które można przygotować z różnych ciast i ciasteczek. Ja do bajaderek wykorzystałam kawałek piernika, serek mascarpone i bakalie.

Korzenne bajaderki z bakaliami

Składniki:

Korzenne bajaderki z bakaliami

 

  • 25 dag piernika
  • 20 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3-4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szkl mieszanki studenckiej
  • 3-4 łyżki alkoholu lub soku z cytryny
  • opcjonalnie cukier puder do smaku
  • Pozostałe
  • wiórki kokosowe
  • kakao słodkie

Sposób przygotowania:

Korzenne bajaderki z bakaliami

ETAP 1:

Korzenne bajaderki z bakaliami
Na tarce o dużych otworach zetrzeć ciasto.

Ciasto piernikowe zetrzeć na tarce jarzynowej.

ETAP 2:

Korzenne bajaderki z bakaliami
Do startego ciasta dodać przygotowane bakalie i serek.

Dodać serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, kakao, mieszankę studencką z posiekanymi orzechami, alkohol lub sok z cytryny.

ETAP 3:

Korzenne bajaderki z bakaliami
Ciasto z pozostałymi składnikami razem połączyć.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku cukrem pudrem.

ETAP 4:

Korzenne bajaderki z bakaliami
Uformowane kuleczki obtaczać w kakao lub wiórkach.

Z przygotowanej masy formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych lub w słodkim kakao.

Tak przygotowane bajaderki schłodzić w lodówce lub odłożyć na 1-2 godziny w chłodne miejsce.