zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 706]

Bajaderki z czekoladą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bajaderki, to słodkie kuleczki bez pieczenia. Skrywają w sobie resztki ciast, bakalie, kakao, czekoladę i na co tylko najdzie nas ochota.

Bajaderki z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bajaderki z czekoladą

 

  • 35 -40 dag ścinków z ciast ( biszkopty, babki, kruche itp)
  • ¼ szklanki mleczka czekoladowego
  • 2 łyżki cukru
  • 8-10 dag masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki kremu czekoladowo bananowego ( może być nutella)
  • 2 łyżki powideł ( może być dżem lub marmolada)
  • 20 dag rodzynek + 100 ml likieru amaretto lub rumu
  • 8-10 dag czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • Kokos to obtaczania kulek ( mogą być mielone orzechy, kakao..)

 

Sposób przygotowania:

Bajaderki z czekoladą
Na początku zalewam rodzynki likierem, tak aby były zakryte, pozostawiam do napęcznienia. Ścinki z ciast kruszę drobno, można zmielić, jak kto woli, następnie przekładam do miski. Mleczko, cukier, masło, krem czekoladowy , kakao i powidła, przekładam do rondelka i rozpuszczam, mieszając , aby powstała jednolita masa . Lekko j studzę i przelewam do okruszków , dodaję namoczone rodzynki ( razem z płynem) , pokrojoną drobniutko czekoladą i mieszam całość. Jeśli masa jest sucha można dodać jeszcze roztopionego masła, jeśli za rzadka, skruszyć rozdrobnione herbatniki lub biszkopty, nawet mleko w proszku będzie dobre do zagęszczenia masy. Następnie formuje kuleczki, wielkość dowolna, jaka nam odpowiada , każdą kulkę obtaczam w wiórkach kokosowych. Odstawiam do zimnego aby dobrze zastygły. 
Bajaderki z czekoladą
Na początku zalewam rodzynki likierem,
Bajaderki z czekoladą
Mleczko, cukier, masło, krem czekoladowy , kakao i powidła, przekładam do rondelka
Bajaderki z czekoladą
Lekko j studzę i przelewam do okruszków , dodaję namoczone rodzynki
Bajaderki z czekoladą
Następnie formuje kuleczki, wielkość dowolna