Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Bajaderki 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sposób na ciasto z zakalcem lub wyschnięte po świętach resztki tego, co już nie zmieściło nam się do brzuszka.

Bajaderki 2

Składniki:

Bajaderki 2

 

  • Ciasto suche, zakalcowate, ciasteczka, herbatniki - 500 gram
  • Mleko - 100 ml
  • Masło - 10 gram
  • Cukier - 1/5 szklanki
  • Bakalie, rodzynki, żurawina - 1 szklanka
  • Kakao - 2 łyżki
  • Rum - 1/2 szklanki
  • Powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Bajaderki 2
1. Ciasta, ciasteczka, herbatniki kruszymy na drobne kawałki lub blendujemy (w zależności od tego, czy zależy nam na bardziej wyczuwalnych kawałkach, czy na jednolitej masie bajaderek). Podobnie postępujemy z bakaliami. 2. Na średnim ogniu w garnuszku rozpuszczamy mleko z masłem i cukrem. Dosypujemy kakao, mieszamy aż będzie jednolite. 3. W misce umieszczamy okruszki i bakalie. Dodajemy powidła (może być więcej niż w przepisie) i rum. Następnie dolewamy rozpuszczoną masę kakaową i wszystko razem mieszamy. Jeżeli jest za gęste - dodajemy powideł lub rumu. 4. Formujemy kule wielkości piłeczek pingpongowych lub mniejsze, obtaczamy w wiórkach kokosowych. 5. Bajaderki układamy na szerokim talerzu i chłodzimy w lodówce kilka godzin.