marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem bananowy z wiórkami kokosowymi.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Banany opłukać,obrać dokładnie,pokroić i zmiksować blenderem wraz z kremówką,żółtka z cukrem ubić na parze,dodać likier.U- -bić pianę.

Krem bananowy z wiórkami kokosowymi.

Składniki:

Krem bananowy z wiórkami kokosowymi.

 

  • 4 duże dojrzałe(nie przejrzałe)banany,
  • 4 żółtka,
  • niepełna szklanka cukru 3/4,
  • 6 cl.likieru bananowego,
  • piana z białek,
  • śmietana kremówka,
  • wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Krem bananowy z wiórkami kokosowymi.
Banany opłukać,obrać ze skórek,obciąć czubki,pokroić i dać do garnka,wlać z woreczka kremówkę i zmiksować całość na jednolitą masę.Żółtka oddzielić od białek nad miseczką,białka odstawić na pianę.Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości,do- -dając odmierzoną miarkę likieru bananowego,a potem zestawić miseczkę na bok.Pianę ubić z białek na sztywno,dodając trochę cukru do niej.Połączyć zmiksowaną masę bananową z masą żółt- -kową z likierem oraz pianą i delikatnie wymieszać,po czym przeł- -ożyć do pucharków i dać do schłodzenia do lodówki.Po niecałej godzinie wyjąć i podawać deser schłodzony z wiórkami kokosowymi.