olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Krem staropolski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

krem staropolski jest specjalnością w wielu wykwintnych restauracjach. Aczkolwiek można robić go bez przeszkód w domu, jest prosty i smaczny

Krem staropolski

Składniki:

Krem staropolski

 

  • 7 jaj
  • 25 dag cukru
  • 10 dag orzechó lub migdałów
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 g skórki pomarańczowej smażonej (albo kandyzowanej)
  • 100 g rumu
  • 2-3 łyżeczki konfitury (ja daje dżem z czarnych porzeczek)

Sposób przygotowania:

Krem staropolski
Żółtka, cukier, orzechy i skórkę, i rozpuszczoną żelatynę (najpierw w zimnej, potem rozpuszczamy we wrzącej wodzie), zmiksować w blenderze, po czym wymieszać z ubtą pianą. Gdy krem stężeje, przybrać porcyjki bitą śmietaną i konfiturą lub orzechem. Kto lubi, może dodać więcej skórki smażonej i mniej rumu. Ja nie używam w ogóle rumu :)