edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krzywa galaretka truskawkowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Małe, słodkie i pachnące co nieco na zaspokojenie galaretowej zachcianki

Krzywa galaretka truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krzywa galaretka truskawkowa

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • kilka świeżych truskawek
  • świeże listki melisy

Sposób przygotowania:

Krzywa galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuściłam w 1,5 szklanki wrzątku, odstawiłam do wystudzenia. Kiedy była dość chłodna, odlałam 0,5 szklanki i odstawiłam do późniejszego wykorzystania. Pozostałą galaretkę rozlałam do dwóch kieliszków i wstawiłam do lodówki podstawiając pod podstawki kieliszków pudełka zapałek, tak aby naczynia były przechylone, ale galaretka nie wylała się z nich. Kiedy galaretka stężała, dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam mikserem na sztywno i zmiksowałam ją z pozostawioną wcześniej galaretką. Piankę delikatnie dolałam do kieliszków i ponownie wstawiłam do lodówki, ale tym razem już bez przechylania. Kiedy wierzchnia warstwa również stężała, przybrałam ją opłukanymi, osuszonymi i pokrojonymi w cienkie plasterki truskawkami oraz listkami melisy.
Krzywa galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuściłam w odmierzonym wrzątku i odstawiłam do wystudzenia.
Krzywa galaretka truskawkowa
Pod podstawki kieliszków podłożyłam pudełka zapałek.
Krzywa galaretka truskawkowa
Do kieliszków dolałam ubitą śmietankę zmiksowaną z galaretką.
Krzywa galaretka truskawkowa
Kiedy deser stężał przybrałam go świeżymi truskawkami i listkami melisy.