Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kwas chlebowy Kasi :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dostałam jakiś czas temu od kuzynki kwas chlebowy. Narobiła mi takiego apetytu , że postanowiłam zacząć znów go robić

Kwas chlebowy Kasi :

Składniki:

Kwas chlebowy Kasi :

 

  • ½ kg chleba razowego ( najlepiej takiego na zakwasie )
  • 3,5 litra wody
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Kwas chlebowy Kasi :
Pokrojony na kromki chleb wysuszyć w piekarniku. Włożyć do dużego kamiennego garnka. Zalać wrzącą wodą . Przykryć gazą i zostawić na 24 godziny. Przecedzić . Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru , dodać do zaczynu. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie ( mała ilość ) i też wlać do garnka. Ponownie zawiązać gazą . Po upływie doby znów przecedzić . Rozlać do butelek ( lub słoików ) wkładając do każdej kilka rodzynek. Jeszcze przez dobę trzymać w cieple. Potem wynieść w chłodne miejsce. Do picia nadaje się po 3 dniach. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez miesiąc ( tyle , że tak długo na pewno nie wystoi ).

Tagi:

chleb