Sposób przygotowania:
Kwas chlebowy Kasi :
Pokrojony na kromki chleb wysuszyć w piekarniku. Włożyć do dużego kamiennego garnka. Zalać wrzącą wodą . Przykryć gazą i zostawić na 24 godziny. Przecedzić . Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru , dodać do zaczynu. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie ( mała ilość ) i też wlać do garnka. Ponownie zawiązać gazą . Po upływie doby znów przecedzić . Rozlać do butelek ( lub słoików ) wkładając do każdej kilka rodzynek. Jeszcze przez dobę trzymać w cieple. Potem wynieść w chłodne miejsce. Do picia nadaje się po 3 dniach. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez miesiąc ( tyle , że tak długo na pewno nie wystoi ).
Przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez miesiąc ( tyle , że tak długo na pewno nie wystoi ).
msewka
eli_555
Henia
Babciagramolka
Uważaj Heniu z cukrem - ta proporcja daje w miarę słodki smak ( taki lubia wnuki ) - ja dla siebie daję połowę bo lubie taki żeby było czuc wyrażny kwas .I podpowiadam to co pisałam na forum - fantastyczny jest schłodzony .