LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

kwas z buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

własny zrobiony kwas z buraczków

kwas z buraków

Składniki:

kwas z buraków

 

  • 1 kg buraków
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 skórki od chleba razowego
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

kwas z buraków
Myjemy buraczki i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach
następnie wkładamy do garnka ,sypiemy cukier i wkładamy skórki od chleba , wodę gotujemy (można w czajniku lub w garu) gdy woda będzie się już zaczynać gotować to zalewamy składniki garnek możemy przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu ,jak się sfermentuję co najmniej 4 dniach wlać do butelek i powstawić w chłodniejszym miejscu np. piwnicy i gotowe

Tagi:

chleb buraki