Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kwas z marchwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zdrowy,smaczny,naturalny.

Kwas z marchwi

Składniki:

Kwas z marchwi

 

  • 2 i 1/2 kg marchw
  • 1 i 1/5 kg cukru
  • 5-6 gozdzikow
  • 5-7 dag drozdzy
  • 5 l przegotowanej wody
  • kromka razowego chleba
  • kwasek cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:

Kwas z marchwi
Marchew obrac i zetrzec na tarce o srednich otworach.Zalac gotowana,letnia woda.Oslodzic i dodac kwasek cytrynowy do smaku,gozdziki i cynamon oraz drozdze roztarte z cukrem.Wlozyc kromke chleba.Pozostawic na 12 godzin w cieplym pomieszczeniu,po tym czasie przecedzic,wlac do butelek,szczelnie zamknac.Kwas w butelkach przechowywac 1 dobe,po tym czasie jest gotowy do spozycia.