Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 759]

Lekka sałatka z olejem rydzowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna sałatka, która dzięki idealnej kompozycji - doskonale łączy się z charakterystycznym smakiem oleju rydzowego.

Lekka sałatka z olejem rydzowym

Składniki:

Lekka sałatka z olejem rydzowym

 

Dodtakowo:

  • 3-4 łyżki oleju rydzowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Do posypania:

  • groszek ptysiowy
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Lekka sałatka z olejem rydzowym

Przygotowanie składników:

Lekka sałatka z olejem rydzowym
Można użyć dowolnej sałaty - u mnie lodowa.

Jajka należy ugotować na twardo, natomiast fasolkę w osolonej wodzie.

Sałatę umyć, osuszyć i następnie porwać na kawałki.

Sałatka:

Lekka sałatka z olejem rydzowym

Sałatę umieścić w misce i wymieszać z posiekanym koperkiem oraz pokrojonym pomidorem oraz fasolką.
Na wierzchu ułożyć jajko - uprzednio pokrojone na cztery części.

Całość doprawić do smaku (solą i pieprzem), a następnie skropić olejem rydzowym i odrobiną octu.

Na końcu sałatkę posypać groszkiem ptysiowym i płatkami migdałowymi.

Tagi:

sałatka