Fasolka szparagowa potocznie zwana też szparagówką jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, ale ze względu na swoje cechy szybko się rozprzestrzeniła na Starym Kontynencie za czasów konkwistadorów. Obecnie znana na całym świecie. W Polsce występuje wyłącznie jako roślina uprawna.
Fasolka szparagowa należy do warzyw strączkowych. Jej zbiory odbywają się od sierpnia do września. Wyróżniamy odmiany wysokie – tyczne i karłowe. Odmiany tyczne dochodzą nawet do 3 metrów wysokości, dlatego też wymagają podpór, dobrym rozwiązaniem jest sadzenie ich przy płotach. Natomiast jeżeli chodzi o barwę to najbardziej znana jest zielona – o bardziej wyrazistym smaku i zawierająca znacznie więcej prowitaminy A oraz kwasu foliowego w porównaniu do odmiany żółtej, która z kolei ma znacznie delikatniejszy smak.
Szparagówka jest bardzo ceniona ze względu na zawartość odżywczą. Należy do warzyw niskokalorycznych co stanowi atut, aby ją wprowadzać w dietach odchudzających. Ma też niski indeks glikemiczny i dlatego zalecana jest osobom chorym na cukrzycę, zwłaszcza w pierwszej fazie rozwoju choroby. Duża zawartość witaminy A, E oraz C oraz minerałów powoduje, że spożywanie jej skutecznie pomaga wzmocnić system odpornościowy organizmu. Zalecana jest do spożywania kobietom w ciąży ze względu na kwas foliowy, a także dzieciom, ponieważ zawarta w niej witamina K pomaga w wchłanianiu wapnia, niezbędnego do budowy kości oraz zawiera białko niezbędne do budowy mięśni. Fasolka ma działanie moczopędne i dlatego powinni o niej nie zapominać zwłaszcza osoby borykające się z dolegliwościami układu moczowego. Wreszcie ma dobroczynne działanie na układ krążenia, ponieważ zawiera potas, magnez, witamina B6, ryboflawinę, kwas foliowy co wspomaga obniżenie ciśnienia, zapobiega udarom mózgu, a nawet wzmacnia mięsień sercowy.
W kuchni stanowi często dodatek do dań mięsnych, zapiekanek sałatek. Można ją też podawać jako osobne dania. Warto jednak pamiętać, by kupując zwracać uwagę, by nie była łykowata.
Fasolka szparagowa należy do warzyw strączkowych. Jej zbiory odbywają się od sierpnia do września. Wyróżniamy odmiany wysokie – tyczne i karłowe. Odmiany tyczne dochodzą nawet do 3 metrów wysokości, dlatego też wymagają podpór, dobrym rozwiązaniem jest sadzenie ich przy płotach. Natomiast jeżeli chodzi o barwę to najbardziej znana jest zielona – o bardziej wyrazistym smaku i zawierająca znacznie więcej prowitaminy A oraz kwasu foliowego w porównaniu do odmiany żółtej, która z kolei ma znacznie delikatniejszy smak.
Szparagówka jest bardzo ceniona ze względu na zawartość odżywczą. Należy do warzyw niskokalorycznych co stanowi atut, aby ją wprowadzać w dietach odchudzających. Ma też niski indeks glikemiczny i dlatego zalecana jest osobom chorym na cukrzycę, zwłaszcza w pierwszej fazie rozwoju choroby. Duża zawartość witaminy A, E oraz C oraz minerałów powoduje, że spożywanie jej skutecznie pomaga wzmocnić system odpornościowy organizmu. Zalecana jest do spożywania kobietom w ciąży ze względu na kwas foliowy, a także dzieciom, ponieważ zawarta w niej witamina K pomaga w wchłanianiu wapnia, niezbędnego do budowy kości oraz zawiera białko niezbędne do budowy mięśni. Fasolka ma działanie moczopędne i dlatego powinni o niej nie zapominać zwłaszcza osoby borykające się z dolegliwościami układu moczowego. Wreszcie ma dobroczynne działanie na układ krążenia, ponieważ zawiera potas, magnez, witamina B6, ryboflawinę, kwas foliowy co wspomaga obniżenie ciśnienia, zapobiega udarom mózgu, a nawet wzmacnia mięsień sercowy.
W kuchni stanowi często dodatek do dań mięsnych, zapiekanek sałatek. Można ją też podawać jako osobne dania. Warto jednak pamiętać, by kupując zwracać uwagę, by nie była łykowata.