WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Książka Kucharska: Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój

Lemoniada miodowo-cytrynowa z imbirem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzewający i zdrowy napój na jesienne i zimowe dni.

Lemoniada miodowo-cytrynowa z imbirem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lemoniada miodowo-cytrynowa z imbirem.

 

 

Sposób przygotowania:

Lemoniada miodowo-cytrynowa z imbirem.
Kłącze imbiru długości ok 1,5 cm obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy je do dzbanka i zalewamy litrem wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy. Gdy woda przestygnie dosyć dobrze przestygnie, dodajemy 4 łyżki miodu i uzupełniamy wodą. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia miodu. Na koniec do napoju wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy miodem. Pijemy gorące, lub już wystudzone.
Lemoniada miodowo-cytrynowa z imbirem.
Kłącze imbiru obieramy ze skórki i kroimy.
Lemoniada miodowo-cytrynowa z imbirem.
Plasterki imbiru zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy.
Lemoniada miodowo-cytrynowa z imbirem.
Do naparu imbirowego dodajemy miód i mieszamy.
Lemoniada miodowo-cytrynowa z imbirem.
Na samym końcu do napoju wciskamy sok z połowy cytryny.