Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Lemoniada cytrynowa z melisą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe gasi pragnienie w upalne letnie dni. Lemoniada cytrynowa z dodatkiem świeżych listków melisy podana z kostkami lodu.

Lemoniada cytrynowa z melisą

Składniki:

Lemoniada cytrynowa z melisą

 

  • 2 cytryny
  • 25 listków świeżej melisy
  • 4 łyżki miodu
  • 4 szklanki wody
  • dodatkowo:
  • kostki lodu, plasterki cytryny i listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Lemoniada cytrynowa z melisą
Cytryny szorujemy pod bieżącą wodą oraz przelewamy gorącą wodą. Umyte cytryny obieramy ze skórki. Przekrawamy na cząstki i usuwamy pestki. Listki melisy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Pokrojone cytryny i listki mięty miksujemy robotem z dodatkiem wody i miodu.

Powstałą lemoniadę przecedzamy przez gęste sitko. Podajemy z kostkami lodu przybraną listkami melisy i plasterkami cytryny.