Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Książka Kucharska: Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu i płatkami róży

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniale gasi pragnienie w upalne dni ,smakuje nadzwyczajnie a do tego jest wykonana z samych naturalnych i zdrowych składników.

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu i płatkami róży

Składniki:

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu i płatkami róży

na lemoniadę:

  • 1 i 1/2 l wody
  • ok. 8 dużych oczyszczonych kwiatów czarnego bzu
  • 2 kwity dzikiej róży damasceńskiej lub innej nadającej się do spożycia
  • 1 cytryna
  • miód lub cukier do smaku

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu i płatkami róży

Przygotowanie kwiatów na lemoniadę:

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu i płatkami róży
Kwiaty czarnego bzu i kwiaty dzikiej róży zrywamy w słoneczny dzień

Do dużego szklanego dzbanka wkładamy odcięte za pomocą np. nożyczek same kwiatki czarnego bzu bez łodyżek. Z róży urywamy płatki i również wkładamy do dzbanka.

Przygotowanie lemoniady:

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu i płatkami róży
Dzbanek z kwiatami zalewamy przegotowaną wrzącą wodą

Do dzbanka z kwiatami wlewamy przegotowaną wodę.
Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dzbanek wkładamy do lodówki na noc.
Rano przecedzamy kwiaty . Tak powstałą lemoniadę mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny i dosładzany miodem lub cukrem do smaku.
Podajemy dobrze schłodzoną z plasterkiem cytryny, listkami mięty ewentualnie z paroma poziomkami.