Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Książka Kucharska: Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój

Lemoniada jabłkowo-cytrynowa z miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na pomysł tej wspaniałej lemoniady wpadłam przy okazji robienia dwóch szarlotek na raz. Pozostało mi wtedy 2 szkl. soku jabłkowego z wyciśniętych, startych na tarce jabłek przeznaczonych do szarlotki. Mięta i cytryna dodały smaku.

Lemoniada jabłkowo-cytrynowa z miętą

Składniki:

Lemoniada jabłkowo-cytrynowa z miętą

 

  • wyciśniętego ze świeżych,obranych i startych jabłek (np. zbędny od jabłek ze szarlotki)
  • 4 saszetki herbaty mietowej
  • 2 cytryny
  • gałązka mięty
  • miód lub cukier do smaku
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Lemoniada jabłkowo-cytrynowa z miętą
4 saszetki herbaty miętowej zalać 2 szkl. gorącej wody. Przykryć i zaparzyć ok. 10 min.

Sok wyciśnięty z jabłek przecedzić przez gazę. Zagotować go, dodać zaparzoną herbatę miętową uzupełnić wodą tak aby było ok. 1 l płynu i jeszcze raz zagotować.

Dodać wyciśnięty sok z 1 cytryny,dosłodzić do smaku miodem lub cukrem. Wystudzić powstałą lemoniadę.

Przed podaniem do dzbanka dodać plastry cytryny i listki mięty oraz parę kostek lodu.