Poziomka – jest to rodzaj byliny z rodziny różowatych. Występuje w 17 gatunkach na półkuli północnej i w Chile. W Polsce są obecne tylko 3 gatunki. Głównie można spotkać ją dziko rosnącą w lasach. Owoce są okrągłego kształtu w kolorze czerwonym, przypominają nieco truskawkę lecz są od niej o wiele mniejsze i bardziej słodkie. Wegetacja poziomki rozpoczyna się na początku kwietnia w zależności od pogody, a najbardziej obfite owocowanie rozpoczyna się w połowie czerwca i kończy się w połowie lipca.
Zawartość i działanie
Wspomagają walkę z wirusami i bakteriami, podnoszą odporność organizmu dzięki zawartości dużej ilości witaminy C. Usprawniają pracę układu krwionośnego dzięki dużej zawartości potasu, dlatego też mogą być stosowane przy nadciśnieniu tętniczym, anemii lub krwawieniach macicznych. Blokują wchłanianie złego cholesterolu, zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się. Dzięki obecności katechiny i ellagotaniny działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie i odkażająco. W medycynie naturalnej poleca się wyciąg z garbników w formie okładów w celu leczenie stanów zapalnych skóry. Wspomagają leczenie chorób układu moczowego. Stosowane są m.in. przy zapaleniu pęcherza i kamicy nerkowej, ponieważ posiadają właściwości moczopędne. Usuwają szkodliwe produkty przemiany materii i rozpuszczają kamień nazębny. Surowe owoce poziomki polecane są do spożycia na surowo jako bomba witaminowa przy miażdżycy lub cukrzycy. Należy również wspomnieć o tym, że poziomki posiadają w sobie związki, które mogą wywołać alergie, dlatego też uczuleniowcom zaleca się przeprowadzenie próby uczuleniowej.
Zastosowanie
Z owoców poziomki można przygotować chłodniki, soki. Są również dodatkiem do różnego rodzaju ciast, kremów, musów, deserów lodowych i mięs.
Zawartość i działanie
Wspomagają walkę z wirusami i bakteriami, podnoszą odporność organizmu dzięki zawartości dużej ilości witaminy C. Usprawniają pracę układu krwionośnego dzięki dużej zawartości potasu, dlatego też mogą być stosowane przy nadciśnieniu tętniczym, anemii lub krwawieniach macicznych. Blokują wchłanianie złego cholesterolu, zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się. Dzięki obecności katechiny i ellagotaniny działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie i odkażająco. W medycynie naturalnej poleca się wyciąg z garbników w formie okładów w celu leczenie stanów zapalnych skóry. Wspomagają leczenie chorób układu moczowego. Stosowane są m.in. przy zapaleniu pęcherza i kamicy nerkowej, ponieważ posiadają właściwości moczopędne. Usuwają szkodliwe produkty przemiany materii i rozpuszczają kamień nazębny. Surowe owoce poziomki polecane są do spożycia na surowo jako bomba witaminowa przy miażdżycy lub cukrzycy. Należy również wspomnieć o tym, że poziomki posiadają w sobie związki, które mogą wywołać alergie, dlatego też uczuleniowcom zaleca się przeprowadzenie próby uczuleniowej.
Zastosowanie
Z owoców poziomki można przygotować chłodniki, soki. Są również dodatkiem do różnego rodzaju ciast, kremów, musów, deserów lodowych i mięs.