JSk

JSk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Likier cytrynowo-kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny likier cytrynowy z nutą kawy

Likier cytrynowo-kawowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Likier cytrynowo-kawowy

 

  • 2-duże cytryny
  • 4 dag kawy ziarnistej
  • 20 dag cukru
  • 1 szkl spirytusu 96%
  • 1 szkl wody
  • lub 1/2 l.wódki

 

Sposób przygotowania:

Likier cytrynowo-kawowy
Cytryny trzeba wyszorować i dokładnie sparzyć następnie naciąć i w nacięcia włożyć ziarnka kawy.Gdy mamy to zrobione wkładamy do słoika wsypujemy cukier resztę kawy i zalewamy płynem bądź to spirytusem z wodą lub wódką .Zakręcić i potrząsnąć słoikiem zostawić na 6 tyg.nie zapominać co dzień potrząsnąć słoikiem.Po 6 tygodniach zlewamy płyn a owoce odciskamy następnie łączymy obydwa płyny i je dokładnie filtrujemy najlepiej przez filtr do kawy(jest to żmudna praca ale najlepiej odfiltruje).Gdy mamy już czysty płyn przelewamy do butelek i zakręcamy.Odkładamy w ciemne miejsce na 2-3 miesiące w celu"przegryzienia"po tym czasie likier jest rewelacyjny.
Likier cytrynowo-kawowy
cytryny cukier i resztę kawy wkładamy do słoika
Likier cytrynowo-kawowy
zalewamy płynem zakręcamy i potrząsamy i tzk robimy przez 6 tyg
Likier cytrynowo-kawowy
Super likier rozgrzewający z nutką kawy

Tagi:

kawa