kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Likier czekoladowo-piernikowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Damski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromatem korzennym i nuta czekolady. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony.

Likier czekoladowo-piernikowy

Składniki:

Likier czekoladowo-piernikowy

podstawowe

  • 500ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki kremu czekoladowego Nutella
  • 350ml whisky (opcjonalnie koniaku)
  • 100ml wódki
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Sposób przygotowania:

Likier czekoladowo-piernikowy
Kremówkę delikatnie podgrzewamy z cukrem pudrem i nutellą aż się rozpuści. Chłodzimy w lodówce. Whisky i wódkę mieszamy w czystej, wyparzonej butelce. Dolewamy śmietankę z nutellą oraz dodajemy przyprawy. Dokładnie wstrząsamy i odkładamy do przegryzienia na kilka dni.

Przechowujemy w lodówce.

Wytrzymuje co najmniej pół roku.