BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Likier jajeczny - czyli ajerkoniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Likier jajeczny czyli ajerkoniak zawsze przygotowuję według rodzinnej receptury. Przepis bardzo prosty, a likier bardzo smakowity. Zależnie od ilości jajek, cukru, gatunku alkoholu, likier może być gęsty lub rzadszy.

Likier jajeczny - czyli ajerkoniak Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Likier jajeczny - czyli ajerkoniak

 

  • jajka 8 - 10 szt,
  • mleko skondensowane 1 puszka,
  • mleko 3,2 % 250 ml,
  • cukier puder 1 szkl,
  • laska wanilii 1 szt,
  • spirytus 125 m,
  • wódka czysta 300 ml,

Sposób przygotowania:

Likier jajeczny - czyli ajerkoniak
Oddzielam białka od żółtek.

Ubijam mikserem żółtka z cukrem i wanilią (z przekrojonej laski wanilii wyjmuję ziarenka nożem).

Ubijam na puszystą masę.

Cały czas ubijając dolewam mleko z puszki oraz mleko 3,2 %.

Następnie ciągle mieszając mikserem na najniższych obrotach stopniowo dolewam spirytus i wódkę czystą.

Po dokładnym połączeniu likier przelewam do butelek i wkładam do lodówki lub w zimne miejsce.
Likier jajeczny - czyli ajerkoniak
Białka oddzielić od żółtek a następnie zmiksować na puszystą masę
Likier jajeczny - czyli ajerkoniak
Do puszystej masy dodać ziarenka z przekrojonej laski wanilii
Likier jajeczny - czyli ajerkoniak
Cały czas ubijając dodawać mleko z puszki i mleko 3,2 %
Likier jajeczny - czyli ajerkoniak
Cały czas miksując na najniższych obrotach miksera stopniowo dolewać spirytus i wódkę
Likier jajeczny - czyli ajerkoniak
Po dokładnym zmiksowaniu przelać do butelek