WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Likier z pieczonych pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeden z najciekawszych alkoholi, jakie robiłam i piłam. Niezwykły smak karmelizowanych pomarańczy z dodatkiem przypraw zamknięty z alkoholu.

Likier z pieczonych pomarańczy

Składniki:

Likier z pieczonych pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Likier z pieczonych pomarańczy
Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy i szorujemy skórki. Kroimy na plastry i układamy na blaszce. Pieczemy ok 4 godziny w 140 stopniach, aż lekko się przyrumienią. Przekładamy do słoja, dodajemy goździki i zielę angielskie i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na ok dwa miesiące.

Po tym czasie odciskamy owoce, a z wody z cukrem gotujemy syrop cukrowy. Po wystudzeniu mieszamy z alkoholem i rozlewamy do butelek.

Odstawiamy na kolejny miesiąc, aby smaki dojrzały.