Sposób przygotowania:
Lody bananowe z malinami
Do miski wlać śmietankę i wsypać cukier. Banany (najlepiej gdy są bardzo dojrzałe) obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do śmietanki. Zmiksować blenderem na gładki mus. Wstawić do lodówki.
Maliny zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu aż odparują. Dodać jogurt grecki, wymieszać dokładnie, wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie masę bananową wyjąć z lodówki, wlać do zamrożonej maszyny do lodów. Kręcić około 30-40 minut.
Przełożyć do szklanej miski. Masę malinową wyjąć z lodówki, 2/3 dodać do lodów bananowych i przemieszać, aby uzyskać ‘marmurek’. Resztę masy malinowej wylać na wierzch. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Podawać ze świeżymi owocami
Maliny zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu aż odparują. Dodać jogurt grecki, wymieszać dokładnie, wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie masę bananową wyjąć z lodówki, wlać do zamrożonej maszyny do lodów. Kręcić około 30-40 minut.
Przełożyć do szklanej miski. Masę malinową wyjąć z lodówki, 2/3 dodać do lodów bananowych i przemieszać, aby uzyskać ‘marmurek’. Resztę masy malinowej wylać na wierzch. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Podawać ze świeżymi owocami