Sposób przygotowania:
Lody czekoladoweETAP 1:
Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady.
Połączyć uzyskując jednolitą masę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zbieleją i staną się puszyste.
ETAP 2:
W między czasie zagotować mleko i cały czas ucierając wlewać cienkim strumykiem do ubitych żółtek.
Następnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę.
ETAP 3:
Mieszankę przelać do garnka i postawić na ogniu.
Podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie gorąca, oblepiająca łyżkę, ale nie można jej zagotować.
Odstawić, aż całkiem wystygnie, ale czasami trzeba ją przemieszać.
ETAP 4:
Pozostałą schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladową masę, dodając alkohol.
Przełożyć do naczynia i zamrozić. Smacznego :)
SylaUla