Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pikantny kurczak piri-piri z młodymi ziemniaczkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pikantny, aromatyczny i soczysty kurczak w marynacie piri -piri idealny na rodzinny weekendowy obiad ( pyszny zarówno z grilla jak i z piekarnika)

Pikantny kurczak piri-piri z młodymi ziemniaczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantny kurczak piri-piri z młodymi ziemniaczkami

 

  • 1 kurczak (około 1,5 kg)
  • 2 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 garść natki pietruszki
  • Sok z ½ limonki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • ½ kg młodych ziemniaczków

Sposób przygotowania:

Pikantny kurczak piri-piri z młodymi ziemniaczkami
Ziemniaczki myjemy. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie – odcedzamy.

Kurczaka myjemy, osuszamy. Ostrym nożem wycinamy kręgosłup i rozpłaszczamy kurczaka. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem.

Papryczki chilli, czosnek, mieloną paprykę i pietruszkę przekładamy do blendera, wlewamy sok z limonki, oliwę i ocet i blendujemy wszystko na gładką pastę. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka z dwóch stron i odstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).

Ruszt grilla smarujemy oliwą i kładziemy kurczaka skórą do dołu – pieczemy około 15 minut (aż skórka ładnie się zarumieni. Następnie kurczaka przekręcamy i pieczemy 30 minut. Obok przekręconego kurczaka układamy obgotowane wcześniej ziemniaczki, które wcześniej spryskujemy odrobiną oliwy i oprószamy solą i pieprzem.

Jeśli kurczaka pieczemy w piekarniku to układamy go wraz z ziemniaczkami na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Upieczonego kurczaka wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut, aby odpoczął, kroimy na kawałki i serwujemy wraz z upieczonymi ziemniaczkami, smacznego :D
Pikantny kurczak piri-piri z młodymi ziemniaczkami
Kurczaka myjemy, osuszamy. Ostrym nożem wycinamy kręgosłup i rozpłaszczamy kurczaka. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem.
Pikantny kurczak piri-piri z młodymi ziemniaczkami
Papryczki chilli, czosnek, mieloną paprykę i pietruszkę przekładamy do blendera, wlewamy sok z limonki, oliwę i ocet i blendujemy wszystko na gładką pastę.
Pikantny kurczak piri-piri z młodymi ziemniaczkami
ak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka z dwóch stron i odstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Pikantny kurczak piri-piri z młodymi ziemniaczkami
Ruszt grilla smarujemy oliwą i kładziemy kurczaka skórą do dołu – pieczemy około 15 minut (aż skórka ładnie się zarumieni. Następnie kurczaka przekręcamy i pieczemy 30 minut. Obok przekręconego kurczaka układamy obgotowane wcześniej ziemniaczki, które wcześniej spryskujemy odrobiną oliwy i oprószamy solą i pieprzem.